I torsdags var det dags för den numera årligen återkommande etnologiska exkursionen. Klockan 8.30 samlades ett trettiotal studenter från etnologi och MACA, Master of Applied Cultural Analysis, och lärare vid Villa Blix. Med buss begav vi oss först till Bjuv där vi blev guidade på gruvmuseet. Därefter drack vi kaffe och åt studeivägledare Meta Stigsdotters hembakade bullar och ingefärskakor. Under årens lopp har fler av de fältarbeten som studenterna gör på andra terminens studier i entologi, B-kursen, varit förlagda till Bjuv.

Färden fortsatte sedan till Helsingborg och Maria Park. Detta är ett före detta mentalsjukhus som numera är om- och tillbyggt och hyser bostäder, skolor och kontor. Det är en fascinerande miljö och vissa av byggnaderna är mycket vackra. Här gjorde B-kursen sitt fältarbete för några år sedan. Intervjuer och observationer från de olika fältarbetena ligger till grund för de uppsatser studenterna skriver och arkiveras sedan vid Folklivsarkivet.

Efter lunch på en restaurang på området, inrymd i gamla växthus, åkte vi vidare till Höganäs där vi parkerade i hamnen. B-kursens fältarbeten de senaste två terminerna har skett i anslutning till projektet Framtidskuster och två av studenterna som var med på exkursionen gjorde i höstas sitt fältarbete om just Höganäs hamn. De presenterade detta för oss andra och sedan gick vi gassande solsken längs stranden hem till Lars-Eric Jönsson, lärare och forsakre i etnologi. Vi fikade i hans trädgård där vi satt i solgropen, en väldigt fiffig konstruktion. Detta är något helt annat än de solgropar man kan gräva i snö och förknippas nog främst med trädgårdsprofilen Ulla Molin, som själv bodde i Höganäs.

Annonser