Papphöna omelett kopiaVarje dag kommer nu svar på den senaste frågelistan, LUF 237 Uppslagsverk. Som alltid är det spännande och intressanta tankar och minnen. I samband med att den sändes ut skickade vi också med en kortfrågelista om hästkött och även på den kommer många svar. En kortfrågelista gör vi när det finns något aktuellt ämne som vi tycker bör dokumenteras och den ingår alltså sällan i något pågående forskningsprojekt. Det är dock inte första gången hästkött är föremål för Folklivsarkivets frågande. 1950 Skickade Folklivsarkivet ut frågelistan LUF 74 Födoämnen och fördomar där ett tema där rör just hästkött och 1962 disputerade etnologen Brita Egardt på avhandlingen Hästslakt och rackarskam. Den (hittills enda) frågelistan på esperanto handlade för övrigt också om hästkött: LUF 85 om hästkött och hästslakt. När debatten om hästköttet i lasagnen rasade som mest för en dryg månad sedan  hade min kollega Lars-Eric Jönsson en artikel i Helsingborgs Dagblad där han tar upp bland annat Egardts bok.

För övrigt önskar jag Glad påsk, med eller utan hästkött.