Program

Programmet för Arkivens Dag 2013,
Arkivcentrum Syd i Lund

I lördags var det Arkivens Dag.  Temat för 2013 Flora och Fauna. På Arkivcentrum Syd hade vi öppet 10-15 och det var fullt upp hela tiden: vi räknade till över 350 besökare . Jag var moderator för föreläsningarna så jag tillbringade mesta tiden i hörsalen med att lyssna på fyra intressanta presentationer.

Exempel på vad som finns i region Skånes arkiv

Exempel på vad som finns i Regionarkivet

Först ut var Erika Rosengren, Lunds universitets historiska museum, som talade om ”Sven Nilsson – mannen som gjorde samlingarna och samlingarna som gjorde mannen”. Det följdes av Göran Sjögård, Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar, och ”Stora stygga vargen i sydsvensk folktro”. Därefter var det bokhistorikern Gunilla Törnvall som talade om ”Att färgsätta en orkidé – botaniska illustrationer ur ett bokhistoriskt perspektiv”.

Monter med material ur olika arkiv vid Arkivcentrum Syd

Monter med material ur olika arkiv vid Arkivcentrum Syd

Det sista föredraget hette ”Inte bara kyrkböcker – om vad släktforskare mer kan hitta i Arkivcentrum Syds gömmor” och delades av fyra arkivarier: Krister Hansson, Regionarkivet, Patrik Sandgren, Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar, Fredrik Tersmeden, Lunds universitetsarkiv, och Tobias Lundvist, Skånes Arkivförbund.

Annonser